Вечнозелени храсти

Японски чашкодрян (Euonymus japonica)

Японски чашкодрян Листата му са овални, кожести и лъскави, в различни тоналности на зеленото. През лятото растението се полива обилно и редовно. Противопоказно е засъхването на почвата. След август обаче поливането се ограничава, но без да се прекратява.

Едно от най-ценните му качества е, че през зимата издържа до минус 15 градуса. При по-ниски температури горната част на евонимуса може да загине, но коренът му издържа на неблагоприятните условия.
При отглеждането му през летните месеци е добре да му се осигури прохлада. Преките слънчеви лъчи не му понасят.
Най-добре се развива като малък храст, затова върховете му трябва редовно да се подрязват.

Евонимус фортуней (Euonymus fortunei)

Евонимус фортуней Euonymus fortunei, вечнозелен стелещ храст с височина 20 см до 300 см, който се катери с хващателните си корени или пълзи по земята. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби, зелени, пъстрожълти или с бяло по края. Цветовете са невзрачни.

Месторастенето е слънчево до полусенчесто. Поддържа се умерена влага. През лятото се подхранва през 2 седмици. Оформяне и подрязване са възможни по всяко време. Обикновено се изрязват само издънките, които пречат. . Размножаването е чрез резници от август до октомври.

Ерика (Erica carnea)

Ерика Нисък храст с мъхести клони и тесни светлозелени листа. В края на клончето се развиват розови или бели цветове. Цъфтежът е дълготраен и продължава от ноември до януари. Цветовете са обагрени в розови, червено и лилави. През лятото се полива обилно 2-3 пъти седмично с филтрирана вода, но натрупването на влага трябва да се избягва. През пролетта трябва да се подреже около 10 см.

През цялата година растението има нужда от много светлина, а през лятото и от пряко огряване от слънцето. Макар че може да се отглежда в стайни условия, най-доброто място за пирена и градината, на слънце и влага. Съвет на градинаря: Ериката може да се отглежда като едногодишно растение, като в края на сезона растението се унищожава, или да се пресади през пролетта.

Котонеастър Даммери (Cotoneaster dammeri)

Котонеастър Даммери Стелещ се , почвопокривен храст , почти прилепнал към земята и частично вкореняващ се. Развива се в една плоскост издигащ се на 20-60 см височина и разрастващ се настрани до разстояние 1,5 метра. Тъмно-зелени кожести листа, неопадващи през по-мека зима.

Храстът е сухоустойчив, зимува под снега без да измръзва. Расте добре на леко камениста, бедна и песъчлива почва. Предпочита слънчевите места, но понася добре и лека сянка. Бързорастящ. Незаменим за укрепване на склонове, и каскадно(терасовидно) озеленяване.

Котонеастър хоризонталис (Cotoneaster horizontalis)

Котонеастър хоризонталис Нисък широколистен храст с опадливи листа, с дълги клони с пересто разклоняване, прилични на рибена кост (откъдето идва и широко разпространеното му друго наименование).

Листата са с овална форма и заострени на върха, до 1 см дълги, целокрайни, зелени, лъскави и окантени с бяла ивица по периферията, разположени последователно. На есен придобиват пурпурночервена окраска. Единичните бледорозови дребни цветчета се появяват в началото на лятото, а червените сферични плодчета остават на храста почти до края на зимата.
Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандула Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина. Широкото и? приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете (0,8–1,5 %), което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др. Лавандуловия цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец и в цивилизования свят измести употребата на нафталин за битови нужди.

Лавандулата е ценно медоносно растение. От 1 дка пчелите набират 10–18 кг мед. Лавандулата се използва и като подправка. Участва в известната смес от подправки ерб дьо прованс. Лавандулата намира приложение и като противоерозионна култура, а намалените и изисквания към почвата я правят подходяща за отглеждане на терени, на които не могат да се отглеждат основните полски култури.

Лавровишна (Laurocerasus officinalis)

Лавровишна Храст или ниско дърво от сем. Розоцветни (Rosaceae). Размери 1-3 м. Вечнозелено растение с дебели, лъскави листа. Цветовете му са бели, събрани в гроздове. Цъфти май-юни. Плодът е черен, костилков, узрява през юни.

Лавровишната е отровно растение - кората, пъпките и семената й съдържат цианова киселина, а листата - нейни производни. Естествено се среща в буковите гори на Средна Стара планина и Страндажа планина. Култивира се. Често се среща като декоративен парков елемнент. Лечебно и декоративно растение. От нея се добива рядкото лавровишнево масло и лавровишневата вода, които се използват във фармацевтиката, козметичната и хранителната промишленост.

Лоницера нитида, нокът (Lonicera nitida)

Лоницера нитида Вечнозелен храст с компактна форма. Младите клонки са виолетово-кафяви и почти хоризонтални. Листата са овално-яйцевидни, лъскави, тъмно зелени, противоположни и дребни (до 1 см). Цветчетата са кремаво-бели, до 1.5 см и се появяват рядко. Плодовете са лъскави виолетови топчета и са разположени в основата на листата.
Достига до 1 м височина.
Температурен обхват: до -15° C
Размер на цветовете - до 2 см.
Период на цъфтеж: V - VIЛоницера пилеата (Lonicera pileata)

Лоницера пилеата Този представител на Лоницера спада към групата на полувечнозелените храсти. Това растение се ползва за покриване на оголена почва и поради височината до която достига не случайно се определя като джудже. Предпочита слънчевите места и е хубаво преди да засадите храста да добавите към почвата торф и тор.Махония (Mahonia aquifolium)

Махония Макар родината й да е Северна Америка и Източна Азия, тя се чувства добре и у нас. На сянка или полусянка расте като много красив вечнозелен декоративен храст, достигащ на височина един метър. Впечатлява с лъскавите си и наситенозелени листа, дълги 10-12 см. Те са кожести, с продълговатоя йцевидна форма и бодливо назъбени по периферията. Ако зимата е много мразовита и суха, листата променят цвета си в червен и кафяв, дори могат да опадат. Благодарение на здравия корен и многото издънки напролет храстът се оказва невредим и отново се облича в лъскавата си наситенозелена премяна. Подобно на форзицията цветовете са лимоненожълти, само че събрани в гроздовидни съцветия.

Сочните зърнести плодове са тъмносини и лепнат поради восъчното си покритие. Плодовете имат не само декоративна стойност. Те са богати на витамини и се използват за приготвяне на сок.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмарин Розмаринът е атрактивен вечнозелен храст от семейство Lamiaceae с ланцетни сребристи листенца. Расте в различни форми, от изправен, до пълзящ. Изправените форми достигат 1,5 м на височина, рядко до 2 м. Листата са вечнозелени, 2-4 см дълги и 2-5 мм широки, зелени отгоре и бели отдолу с гъсти къси власинки. Цветовете са различни на цвят — бели, розови, морави, сини. Почвата за растението трябва да е добре отцеждаща се, а мястото - слънчево.
Поради това, че е красив и понася до известна степен сушата, розмаринът се използва и в озеленяването, особено в райони със средиземноморски климат. Той дори може да загине в прекалено силно напоена почва, но иначе е много лесен за отглеждане от начинаещи градинари. Много устойчив е на вредители.

Сабина, Миризлива смрика (Juniperus sabina L.)

Сабина Миризливата смрика има променлив хабитус, но най-често се среща като стелещт се храст с височина до 1м. При смачкване младите клонки издават силна миризма.
Листата са люсповидни, ромбични или ланцетно-ромбични, със заострен и бодлив връх. Те са дълги 1-2мм. и са наредени по колонките срещуположно. Срещат се и игловидни листа с дължина 1см. Главно при младите растения или по долните клонки на по-възрастните. Горната им страна е леко вдлъбната, с двойна белезникава линия, а долната е изпъкнала.
Стопанското й значение е малко, тъй като расте бавно и размерите, до който достига, са недостатъчни за практическо приложение. Повече се цени заради декоративните си качества и защитните функции, който може да изпълнява по стръмни склонове.

За контакти

Ирина Генова
0895 625505
lilit@gbg.bg

Уеб дизайн

SEO Lex
Сайт оптимизация