През лятото цъфтежът е най-обилен

Тогава се появяват най-много и разнообразни цветове и съцветия. В началото на сезона преобладават пастелните тонове, които по-късно се заменят от жълто-червената гама.
В ранното лято цъфтят повечето храсти – рододендрони, спиреи, божури, люляци, ракитовица, вейгела. След като прецъфтят те въздействат с листната си маса, която обикновено е добър фон за изява на летните цветя.
Цветята на ранното лято се разпукват в края на май и началото на юни. Някои от тях, подобно на пролетните луковични видове, също изчезват след прецъфтяване (мак, маргаритки). Тъй като след тях остават значителни празнини, те трябва да се засаждат поединично или на малки групи.
Числото на цъфтящите тревисти растения в средата на лятото значително се увеличава. Освен големият брой многогодишни видове, тогава цъфтят и почти всички едногодишни цветя. Те създават трайна украса на градината, поради по- дългия си цъфтежен период. Интензивният им растеж, непретенциозност и продължително цъфтене ги правят идеален избор за всяко кътче на градината.