Растенията, които цъфтят през пролеттта

зюмбюлПо това време на годината са преобладаващи жълтите и сини багри при цветята и бели, розови и жълти – при дърветата и храстите.
Голяма част от пролетно цъфтящите видове са произлезли от растения, обитаващи горите. Те цъфтят и израстват максимално в началото на сезона, за да се възползват от слънчевите лъчи преди да са се разлистили дърветата.
Повечето са с луковици или грудки, които са складове за хранителни вещества, поддържащи растежа в хладни дни и при кратко слънчево огряване. Тези растения могат да преобразят празните пространства под короните на дърветата. Кокичета, минзухари и съсънки са създадени за такива места.
Луковичните могат да бъдат засадени в смесен бордюр между многогодишни цветя или край храсти. Тъй като те залиняват след като прецъфтят и оставят празнини, трябва добре да се обмисли къде ще бъдат засадени. Най-подходящите места са в средата на лехата или на заден план, поотделно или на малки групи между другите видове. Така празните пространства след края на пролетта ще се маскират от листата и цветовете на растенията, които разцъфват през лятото.
Многогодишните пролетноцъфтящи видове, които след прецъфтяване запазват листна маса (каменоломка, иберис – цъфтеж през май) пролетноцъфтящи храсти се подреждат на преден план, по краищата на бордюра.
Друга възможност през пролетта са цъфтящите храсти като форзиция, дрян, камелия, калини и др. и много дървета – ябълки, сливи, вишни, магнолии, рожков, конски кестен, пауловния и т.н.