Цветната градина през лятото I

Ето какво изисква лятото за красива цветна градина:

Поливане

gradinaКакто хората, така и цветята се нуждаят от повече вода през летните месеци. За разлика от зимния сезон, през лятото растенията трябва да се поливат обилно. Препоръчително е това да става рано сутрин или късно следобед така няма опасност водата да се изпари прекалено бързо и цветята да останат „жадни“.

Освен корените на растението, поливайте и неговите листа и цветове, за да отмиете натрупалия се прах по тях и да подобрите фотосинтезата. Добре е няколко пъти в седмицата да замените лейката с маркуча и да удължите времето на поливане.

Най-застрашени от изсъхване са висящите и новозасадените растения, затова на тях обърнете повече внимание. За ежедневното поливане използвайте престояла вода (освен ако не е противопоказно за цветето), тъй като тя е по-полезна за здравето на вашите цветя. Ако поливате растенията със студена вода от чешмата, има опасност да ги стресирате с рязката смяна на температурата.

Внимавайте обаче да не прекалите с грижите и да наводните цветята.

 

Почва

Освен да се полива повече, през лятото цветната градина трябва и да се подхранва. Заради високите температури цветята извличат повече соли от почвата, затова редовно трябва да получават порцията си хранителни вещества. Така растенията ще се запазят свежи и ще са по-устойчиви на летните жеги. Лятото изисква и по-рохка почва за цветната градина, но внимавайте да не засегнете корените на цветето. При някои растения кореновата система е разположена на повърхността на почвения слой (богородички, тагетес, ириси).