В Бургаско ще има плантация от Киви

Насаждения от киви ще отглеждат в село Просеник, община Руен, Бургаска област.

Общата им площ ще бъде 57 декара в местността Корията, като парцелите ще са два – 46 и 11 дка, става ясно от обявление в РИОСВ-Бургас.

Инвеститор е Йори ЕООД. Заедно с насаждението, ще бъде изградена и опорно-телена конструкция, мрежа против градушки и капково напояване.

Кивито или Actinidia навлиза в страната за първи път през 1976 година, като първото насаждение е изградено край Варна с френски посадъчен материал.

По-голямата част от територията на България е в умерения климатичен пояс, който не е подходящ за отглеждане на тази южна култура. Но въпреки това в зависимост от релефа и някои климатични особености са обособени микрорайони, които проявяват показатели на по-топъл климат, което е свързано със сумата на температурите над 10°С.

Подходящи райони за отглеждането на киви са:

Район с мека зима съответно с над 3700°С сума на температурите над 10°С и средна от абсолютните годишни минимални температури до (-14°С) обхваща Черноморското крайбрежие от Резово до Бяла, Варненско.

Друг район с умерено мека зима със средна от минималните температури от – 18 до -14°С е долината на р. Струма, като обхваща и Кресненското дефиле, както и тясна ивица по долното течение на р. Марица от държавната граница до Симеоновград.

С умерено мека зима, но с горещо лято е обширен равнинен район по поречието на реките Марица, Тунджа и Арда.

Друг важен метеорологичен показател, който трябва да се има предвид при изграждане на насаждение от киви е датата на последния пролетен мраз, който може да се окаже фатален при развитието на пъпките. 

Ирина ГЕНОВА