Тревните площи през август

Горещите летни следобеди могат да се окажат тежко изпитание за моравата. Ако тревата е без блясък и започне леко да синее, значи е време да пуснете в действие пръскачката или маркуча.
Поливайте обилно, така че горните 15-20 см от почвата да бъдат добре напоени. Така водните запаси ще стигнат за една седмица дори и в разгара на лятото. Въпреки безжизнения вид на тревата обаче, не се изкушавайте да поливате в слънчевите следобедни часове. Поливането е наистина ефективно, с възможно най-малко изпарение, само сутрин и вечер. При по-продължителни горещини или засушаване се препоръчва и косене – на 3-5 см височина.
Тревите цъфтят през сезона.
Особено привлекателни са различните видове китайски мискантус (Miscanthus sinensis). В зависимост от сорта те достигат 100-150 см височина, устойчиви са на студ и имат красива есенна окраска. Много атрактивни средно високи видове са класовидният пенисетум (Pennisetum alopecuroides), коилото (Stipa pillata) и стрелковидната трева (Panicum virgatum).
Всички споменати видове обичат слънчеви местообитания. Изрязването се прави едва през пролетта, тъй като съцветията им могат да служат за украса дори през късната есен и зимата.