И езерото се нуждае от растения

Независимо от това дали езерото е голямо или малко, обрамчено с камъни или не, то е пусто без растения. За да може композицията да изглежда особено красиво, растенията трябва да бъдат с различна височина и да се отличават по външния си вид.
Ако площта на водоема е много малка, най-добре е да не го запълвате с растения, а да засадите около него ниски хвойнови видове и стелещи се декоративни храсти. На обрамченото с камъни езеро пък добре ще изглеждат наредени кашпи с обилно цъфтящи растения. Около водоема с внушителна площ е препоръчително да засадите непретенциозни многогодишни видове, например декоративни треви, които се срещат в природата по бреговете на реки и езера. Например всяка разновидност на хостата може да украси крайбрежната територия.
На първия ред трябва да разположите ниските растения, основно почвопокривни многогодишни видове. На второ място са високите, например перуниката, папратите и др. Разрасналите се с времето растения трябва периодически да презасаждате.
Ако дълбочината на езерото е повече от половин метър, можете да разположите растенията в саксии, например кана, или пък да си засадите прекрасна водна лилия. Тук могат да растат и плаващи по повърхността растения.
Преди да пристъпите към озеленяването на езерото, нарисувайте примерна схема с растенията. Внимателно ги подберете по форма, окраска и височина, като се съобразявате и с дълбочината на водоема.