Малки съвети за стайните растения

По всяко време, но особено през зимата трябва редовно да изтривате с влажна кърпа праха от листата на зелените си любимци. Ако те са мъхести, прахът може да се издуха или да се премахне с четчица. Може и да ги окъпете под хладък душ. Полезно е и да разрохквате почвата в саксията.
В края на февруари можете да размножите с резници бегониите, обичките, хортензиите, жасминът, клеродендронът, пасифлората и други декоративни растения. В стайни условия някои много лесно пускат корени, потопени във вода. За други ще е по-добре да използвате саксии и сандъчета с чист речен пясък или перлит. Посадените резници покрийте със стъкло или прозрачно фолио. Ще ускорите образуването на корени, ако напудрите срезовете в растежен стимулатор.
Не поливайте стайните растения прекалено често и прекалено много. Излишната влага вреди на почвата повече, отколкото кратковременното й засъхване. Поливайте растенията само тогава, когато това им е нужно. Наливайте водата на тънка струйка по края на саксията, за да може в почвата да не се образуват ямки.