Време е за размножаване на хризантемите

През февруари можете да произведете резници за размножаването на хризантемите. От майчиното растение, което трябва да бъде пренесено през есента в контейнер, отрежете млади клонки и направете резници от тях с дължина до 8 см.
Долният отрез се прави непосредствено под междувъзлието, а горният – на 3 мм над лист с пъпка. Долните листа се премахват, горните се срязват наполовина. Получените резници се засаждат с малък наклон в сандъче, което след това се покрива със стъкло и се поставя на светло място. Месец след вкореняването резниците трябва да се пренесат в саксии. Температурата, която им е нужна, за да се развиват добре, е в границите на 15-20 градуса.
Време е да се погрижите за летните цветя, макар до лятото да има още много време. Не направите ли това през февруари обаче, ще сте закъснели.
Най-ранна е клубеновата бегония. Тя трябва да се засажда в края на януари-началото на февруари. В края на февруари може да си засеете и разсад теменужки, които ще започнат да цъфтят през май. По това време се засяват цинерарията и статицето.
Следващият срок на засяване на разсад е през на март. Семената на много топлолюбиви растения се засяват за получаване на разсад едва през април. В началото на май се засяват навън направо там, където ги желаем, или пък в леха, летните едногодишни цветя, а във втората половина на май и болшинството от многогодишните. Юни можете да посеете семената на двегодишните.