Грижи за саксийните цветя през есента

Растенията се нуждаят от специални грижи за да презимуват успешно.
От септември започнете подготовката на цветята изнесени от стаята в градината или на балкона за прибиране отново в помещенията. Измийте добре листата преди да ги внесете. Няколко дни след прибирането е възможно растенията да страдат от смяната на мястото, от намаленото осветление и разликите в температурата. Вследствие на това листата им може да покафенеят и да опадат. Това не бива да ви притеснява, тъй като след краткотраен период на адаптация тези признаци ще изчезнат
Подхранете цветята, които са активни през есента и зимата. Такива са коледничето, коледната звезда, каланхоето.
Можете да подготвите сакъзчетата за следващата година. Направете резници с 3-4 възелчета/коленца. Оставете ги ден да завяхнат. Махнете долните две листа и срежете горните на половина. Засадете ги в саксийки или кофички от кисело мляко, така че поне едно възелче да остане в почвата. Може да слагате по 2-3 резника в една саксийка. През цялата есен и зима, поддържайте почвата леко влажна и дръжте саксийките в топла или леко хладна стая.
Амарилисът вече се подготвя за зимния си покой, затова го поставете на хладно и тъмно място и не го поливайте, след като листата му пожълтеят.