Идеалните цветя за лятото – част 1

Няма растения, които живеят без вода, но има много такива, които се нуждаят от малко вода, за да растат. Обикновено те виреят добре в добре отцеждащи се, бедни почви.
Ето и нашите предложения:

Ирис /Iris/
Характеризира се с голяма приспособимост към условията на околната среда – вирее еднакво добре в студени планински райони, по хълмове, поляни и речни брегове.
Тази група растения се отличава с голямо видово разнообразие. Някои перуники достигат височина 1 м, но се срещат и джуджета. Голямото разнообразие е в обагрянето. Те също виреят добре на ярко слънце. Необходима им е песъклива почва с добри дренажни свойства.

Лавандула /Lavandula/
Лавандулата е светлолюбива, сухоустойчива и студоустойчива култура. Развива се добре на чакълно-глинести или песъчливо-варовикови почви, по възможност добре наторени и обогатени с минерални торове. Растението изисква умерена влага, тъй като прекомерна влага в почвата влошава качеството на маслото.
Лавандулата обича открите и светли пространства.

Рудбекия /Rudbeckia hirta/
Характерно е за равнинни райони и райони около пътища. Достига височина 1 – 2 м. По дългите му стебла са разположени покрити с мъх, дълги около 20 см. листа.
Растението цъфти от юли до септември със светложълти, подобни на маргаритка цветчета, около тъмно кафяв кръг, откъдето идва и по – популярното му име. Изисква слънчево място и средно влажна до суха почва, песъклива или глинеста. Не е необходимо почвата да е много богата на хранителни вещества. Издържа на неблагоприятни условия като високи температури и течение.

Циния /Zinnia/
Има цветове на дълги стебла, които са в няколко различни светли цвята. Листата са срещуположни и почти нямат дръжки. Формата на листата варира от продълговата до овална.
За циниите е подходяща рохкава и пропусклива, богата на хранителни вещества почва. Хубаво е преди засаждането да наторите обилно с прегорял оборски тор. Цъфтят почти непрекъснато от юни до октомври, но трябва да се поливат редовно. Ако пропуснете да ги полеете, не се безпокойте – те са способни да понесат краткотрайни ограничения на почвената и въздушна влажност. При по-продължително засушаване обаче съцветията им издребняват, а после изсъхват и целите растения.

2 коментара to “Идеалните цветя за лятото – част 1”

  1. Не знаех, че лавандулата има тези свойства. Мерси за инфото.

  2. Да, лесно се отглежда, не е притенциозна.

Публикувай коментар