През май кактусите се изнасят на открито

кактусСтайните кактуси постепенно трябва да се приучат към живот на открито. Ако са зимували в тъмни помещения, приучването към слънце става много внимателно. Добре е да се изнесат на външния перваз на прозореца или на етажерка на балкона. Може да се сложат и в градината, стига да им се осигури равномерно слънчево огряване от всички страни. Тъй като нощите все още са хладни, над изнесените навън кактуси е необходимо да се направи покривало от стъкло или полиетилиен.
Температурата на местата, където са преместени кактусите, не трябва да пада под 5°С, затова е добре вечер да се прибират в закрито помещение. През май поливането на кактусите е по-интензивно, отколкото през зимните месеци. Поливат се обаче само тези растения, които са започнали да растат. Не се допуска преовлажняване на субстрата, защото през този месец корените им са податливи на гниене.
Най-важно е през пролетта и лятото за кактусите да се осигури много слънце и свеж въздух. Ако някой от кактусите не е започнал да расте, той не трябва да се полива. Налага се да бъде пресаден в друг съд и внимателно да се проверят корените дали са здрави. Ако корените са загнили, подрязват се внимателно с ножица и този кактус се пресажда още веднъж след известно време. През май кактусите могат се размножат чрез резници. За целта се режат миналогодишни членчета. Мястото на среза се дезинфекцира с прах от дървени въглища или сяра. Резниците се подсушават на слънце и след това се засаждат в чист речен пясък. Младите растения се прехвърлят в саксийки, когато формират коренчета. След засаждането 3 дни не се поливат.

Публикувай коментар