Грижи за градината през май

През май и последните растения са се разлистили и навлизат в най-интензивния период на развитие. Затова не се препоръчва пресаждане на по-големи растения и е добре овошки и храсти на гол корен да са вече засадени. През този месец подходящи за садене са растения израсли в контейнери или подготвени предварително за пресаждане.
Високата влажност характерна за месеца съчетана с топло време са предпоставка и за бурното развитие на гъбните болести като мана, ръжда, черни листни петна и др. Освен третирането с фунгициди, други действия срещу тези болести са намаляването на влажността и механичното премахване на заболелите части от растенията и почвата.
Ако не сте изнесли разсади от едногодишни цветя в градината е крайно време да ги засадите в двора, както и различните грудки, ризоми и др. На прецъфтелите лалета и зюмбюли изрежете сухите части или ги преместете в съдове с торф, а може и на някое по закътано кътче в градината.
Райграсът трябва да се коси всяка седмица, ако времето е дъждовно може да свалите височината на косене. През сухите периоди третирайте тревните площи със селективен препарат, който унищожава широколистните плевели. През някой дъждовен период наторете зелените площи с амониева селитра.
Резитбите в градината са интензивни за вечнозелените растения и живия плет. За цъфтящите храсти, понасящи резитби трябва да изчакате да прецъфтят.

Публикувай коментар