Гробище за домашни любимци и зоопарк в Бургас

В края на март ще се проведе обществено обсъждане на новия общ устройствен план на Бургас.
От проектантската фирма „Гео Щрих”, предвидиха увеличаване на зелените площи на запад, като с това териториите за урбанизация се намалиха с около 3 600 дка. В плановете влиза и изграждането на около десет нови екоцентрове около езерата Мандра и Атанасовско, като с тях драстично ще се увеличат зоните за гледане на птичи и животински видове. Въведени са зони със специфичен режим на озеленяване, които с цел запазване местообитанието на биологичните видове, ще бъдат облагородени с типични за бургаския регион растения.
Изключително авангардна е идеята в Бургас да бъде обособено гробище за домашни любимци.
След като се разбра, че докладите за екологична оценка и съвместимост са против изграждането на мост над езерото Вая, в проекта се заложи изграждане на трасе за обход, като допълнително ще се коментира дали това трасе да бъде тунел или мост. От години Бургас се задъхва от трафика и изграждането на подобен обходен маршрут е от първостепенна важност за транспортната схема на града.
В устройствения план е помислено и за зони за спорт и атракции, като едно от мащабните предложения е изграждането на нов мултифункционален спортен комплекс в на север от Промишлената зона на в близост до главния път София – Бургас.
На терен северозападно от кв. Меден рудник пък ще се помещава модерна зоологическа градина.

Публикувай коментар