Бургас се превръща в зелен град

зелен БургасБургас се превръща в зелен град според новия устройствен план на града. На работна среща между кмета Димитър Николов, арх. Виктор Бузев и главният архитект на Бургас Веселина Илиева, е била обсъдена концепцията на проекта, който залага на много зеленина, велоалеи, паркове и зони за отдих.

Предвижда се 17% от цялата територия на Бургас да бъде заета от паркове и зелени площи, а площта на града да нарасне с около 34%. Над 52% от бъдещите устройствени зони ще бъдат паркове, зелени системи и зони за отдих, а едва 16% от тях са предвидени да бъдат застроени. Всички части на града трябва да бъдат свързани с мрежа от велоалеи, като се предвиждат нови велотрасета в източна посока към бъдещия парк на местността Кюшето и Сарафово, в северна към Ветрен и Банево, а в южна към Крайморие и Созопол.

Транспортната система на Бургас също е предвидено да бъде развита. В проекта е заложено изграждането на връзка между магистрали „Черно Море“ и „Тракия“. Над Атанасовското езеро и Вая ще бъдат изградени мостове, които ще осигуряват първите обходи на трафика около града. Предвижда се и пускането на „експресен автобус“, който да свързва комплексите Славейков и Меден Рудник.

От общината планират строителството на три яхтени пристанища в Сарафово, Крайморие и в централна част по проекта „Супер Бургас“. Освен това ще бъдат изградени и рибарски пристанища около местността Ченгеле скеле и Сарафово.

Публикувай коментар