Еколог препоръчва събарянето на незаконни хотели

За събаряне на комплекса Златна перла в природен парк Странджа призова екологът Андрей Ковачев от партия „Зелените“. Според него това може да положи началото на сриването на незаконни хотели в България, като в най-голям процент са тези около Слънчев бряг, Несебър, Созопол и останалите курорти по българското Черноморие. Според еколога нормата, че легловата база в крайбрежните части не може да надхвърля капацитета на чистата плажна ивица, се нарушава. В момента тя се изчислява на 8 кв.м. на човек.

Андрей Ковачев посочва пред агенция Фокус, че очаква от министъра на околната среда и водите Нона Караджова да отмени решението на директора на РИОСВ Бургас преди една година, с което той е одобрил строителството по проекта Ривърсайд вилидж. Това съвсем не е единствения незаконен строеж, който освен да бъде спрян трябва да бъде и разрушен, тъй като очевидно уврежда природата.

Според еколога са необходими мерки за възстановяване и на река Вая, която беше унищожена , тъй като от  май 2007 г. реката е превърната в канал покрай изсичането на цялата крайречна гора.


Публикувай коментар