Суша мори Румъния

10 млн. декара земеделски култури бяха унищожени поради високите температури и липсата на валежи, сочи анализ на министерството на земеделието на Румъния. Сушата и високите температури поставиха в затруднено положение южната част на страната, като метеоролозите обявиха, че през следващите месеци няма да има условия за спасителни дъждове.

Европейската агенция за околната среда публикува доклад, в който се посочва, че в следващите няколко години ще бъде регистриран значителен ръст на температурите в южната и източната част на континента. Последиците от сушата ще бъдат усетени през всички сезони чрез затопляне с 5-7 градуса и продължителен спад в нивото на валежите с 20-40 процента.

Най-засегнатите райони в Румъния ще бъдат Олтения, Добруджа, Южна Мунтения и Банат. Промяната на климатичните условия ще повлияе на инфраструктурата, екосистемите, както и на всички сфери на социално-икономическия живот в страната. Заедно с Испания, Италия и Гърция, Румъния е сред първите страни, които ще бъдат засегнати от климатичните промени, които ще станат видими още през 2020-2030 година.

Експертите смятат, че затоплянето на времето, което се наблюдава в момента, е само предвестник за по-големите климатични аномалии, очаквани да настъпят до края на века. Те отдавна предупреждават, че глобалното затопляне ще донесе много беди на човечеството. Според тях обществото не бива да бъде залъгвано, че промените в световния климат ще настъпват плавно и без изненадващи аномалии.

Публикувай коментар