Фонд изкупува имоти по Черноморието

Инвестиционният фонд Appreciating Assets Ltd., който е базиран в Дъблин, изкупува имоти по българското Черноморие, като се насочва основно към ирландци и британци, които са купили по време на бума и сега искат да продадат, пише в блога на International Herald Tribune. От фонда съобщават, че са привлекли близо 7 млн. евро, като засега няма недостиг на заинтересувани продавачи.

Такива фондове се появяват из целия свят, защото се търсят имоти на пазара на „втори домове“, който изпадна в затруднено състояние. Инвеститорите виждат в тях относително безопасно убежище в дългосрочен план. От средата на декември Appreciating Assets Ltd. е направила 22 сделки, а други 15 изчакват. Обикновено фондът плаща между 60 хил. и 70 хил. евро за „апартаменти с добра площ в добър проект в близост до плажа“. Стратегията на фонда е да събира приходи от даване под наем на имотите за пет до седем години, като залага на ръста на туризма покрай Черно море – цел, която много собственици може да нямат търпението или ресурса да преследват.

Въпреки понижението на паунда спрямо българския лев цените на имотите остават привлекателни за британските купувачи, като апартамент в ски курорти като Боровец и Банско или по Черноморието може да се купи на цена от 30 000 паунда. Според британския в. „Индипендънт“ България все още привлича купувачи от Острова и Ирландия с ниски цени.