Откриха втори Мадарски конник

Мадарски конникВ северен Афганистан бе открит двойник на Мадарския конник. Интересна подробност е, че откритата забележителност носи и името на българския си аналог – Мадара. В Афганистан има местности носещи имената Варна и Шумен, а учените са записали легенди за героя Ходжа Болгар. Както е известно в българския език и официалния език на Иран фарси са открити над 800 думи с еднакво звучене и значение.

Иранистът доц. д-р Иво Панов смята, че наложените хипотези за произхода на българите се пропукват. „Не можем да твърдим, че са хуни – монголоидността не им е присъща, не би трябвало да ги сродяваме и с тюрките„, казва участникът в експедицията Българи-прародина, проведена в края на 2008 г.

Според доц. д-р Панов планината Памир, в чиито скали е изсечен конникът, вероятно е прародина на българското племе. И до днес в региона има поговорка за красавиците, че са хубави като българки, а фолклористите чертаели паралели между българската народна музика и местните ритми.

2 коментара to “Откриха втори Мадарски конник”

  1. Щайнер – използвайки окултни методи за иследвания твърди, че преди потъването на Атлантида един народ е бил пренесен във високите долини на Памир и Хиндукуш. По-късно от там тъгват на запад Прабългарите да търсят прародината си. Вероятно част от този народ е бил пренесен в Перу, защото и досега там се почита техния върховен Бог Танга, който доста се доближава до Тангра. Шарките на носиите на местното население приличат на шарките на българските носии, но това са подробности, които си заслужава да бъдат проучени.

  2. Не, ти просто си малоумен. Тук става въпрос за сериозна история, а не за глуравите разкази на Платон за Атлантида и за всички подръжници на тези недоказани твърдения. Честно казано тази теория за иранския произход има за цел да наложи идеяата за единен индоевропейски произход на съвременната българска народност и да реши проблема с комплекса от това, че българите може да са тюрки, а освен това са съседи с други тюрки – турците, чиито роби са били 500 години. Но все пак поради това предположение не бива да се пренебрегва възможността това предположение да е вярно. Ето защо трябва да се провери, но от сериозни, разумни, будни и непристрастни учени-летоведи.

Публикувай коментар