Пампорово откри сезон 2008/2009 без сняг

ПампоровоПри пролетни температури и без нито една снежинка, сезонът в Пампорово бе открит. За този сезон се очаква понижение на цените на лифт картите, но точно с колко ще бъде уточнено при преговорите между трите водещи курорта у нас – Банско, Пампорово и Боровец. Световната финансова криза вече се отразява и в туристическия бизнес в курорта, като броя на записвания на чужденци чрез туроператори е спаднал. Въпреки това дългосрочната и неагресивна стратегия за развитие на курорта се оказва много успешна в условията на финасовата криза, коментират от Пампорово АД.

Новост в курорта този сезон е шестседалков лифт с предпазен шлем, който ще вози скиорите от Стойките към връх Снежанка. Според специалисти това е най-модерният лифт на Балканите, като в съоръжението са инвестирани около 5 млн. евро. В цяла Европа такава въжена линия има само във френския курорт Лезарк. Новопостроеният лифт ще се движи с 6 м/сек и ще взима разстоянието от 3 км само за 8 минути. По този начин за час по въженото трасе до връх Снежанка ще могат да се превозят до 2400 души. Собственичката на дружеството Цветелина Бориславова подчерта, че заради меката и топла планина Родопи, Пампорово е най-пригоденият у нас курорт за семейна почивка. По тази причина паралелно с новата въжена линия са изградени и две писти за начинаещи и напреднали, като цялата инвестиция в съоръжения и инфраструктура възлиза на 20 млн. лв.

Плановете на Пампорово АД са свързани с изграждането на лифтове и писти, които да свържат ски курорта с бъдещия спортно-туристически център Перелик в района на с. Стойките.