Алпинеумът – акцент в градината

алпинеум Чудесен акцент при озеленяването на дворовете и градините е алпинеумът или скалният цветен кът. Той трябва да бъде изграден на слънчево място, като се избира терен най-често до декоративна стена или зид на ограда.

Прави се плитък изкоп, чиято основа се напълва с натрошен камък. За изграждане на алпинеума най-подходящи са варовиковите камъни с дупки, но може да се използват и обли речни камъни, както и натрошен камък. Най-едрите обикновено се поставят в основата, като се върви нагоре. Около редовете се насипва почва, която се утъпква, за да не се свлича при поливането на растенията.

скален цветен кът Скалният кът ще има атрактивна форма, ако се групират различни по големина и форма камъни, хоризонтално и вертикално.

Най-отгоре се слага почва, богата на торф. Нейната дебелина не бива да бъде повече от 20 см. Освен това трябва да бъде примесена с малко пясък, за да може лесно да се отцежда.

Цветята от домашния алпинеум не произхождат само от Алпите. В него могат да присъстват и други видове. Подходящи за целта са - от алпийските многогодишни видове: еделвайс, каменеломка и др.; почвопокривни видове: ерика, лавандула и др.; дървета и храсти: юка, магнолия, хибискус. Също така могат да се засадят здравец, папрат. Най-добре е в основата на алпинеума да се сложат по-едрите растения.

За контакти

Ирина Генова
0895 625505
lilit@gbg.bg

Уеб дизайн

SEO Lex
Сайт оптимизация